ΣΤΕΦΑΝΕΣ

Οι στεφάνες αποτελούν αποκατάσταση ενίσχυσης ολικής κάλυψης του δοντιού και επαναφέρουν την σωστή όψη και λειτουργικότητα στα δόντια. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις όψεις, αλλά απαιτείται περισσότερη προετοιμασία των δοντιών, εφόσον θα πρέπει να τροχιστούν ελαφρά κατά 1,5 χιλιοστά σε αντίθεση με τις όψεις όπου χρειάζεται μόνο 0,5 χιλιοστά. Παρόλο που είναι προτιμότερο να διατηρηθεί η φυσική δομή του δοντιού, δεν είναι πάντοτε εφικτό. Για παράδειγμα, αν μια παλιά έμφραξη έχει σπάσει, μετά την αφαίρεση της τερηδόνας, η μασητική επιφάνεια του δοντιού υποσκάπτεται, άρα θα πρέπει να υποστηριχτεί είτε από επένθετο, το οποίο τοποθετείται ακριβώς πάνω στην λεπτή επιφάνεια του οδοντικού ιστού είτε από στεφάνες ολικής κάλυψης.

 Οι στεφάνες μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά: πορσελάνη ή από ένα συνδυασμό πορσελάνης και μέταλλου. Το είδος που επιλέγεται εξαρτάται μόνο από τη θέση και την κατάσταση του δοντιού (πόσο αποχρωματισμένο ή τερηδονισμένο είναι), καθώς και από την κατάσταση των ούλων.

Υπάρχουν τρία είδη:

  • Μεταλλοκεραμική: Πρόκειται για τον ανθεκτικότερο τύπο στεφάνης και τον πιο οικονομικό. Το μειονέκτημα τους είναι ότι το μεταλλικό κομμάτι μπορεί να δημιουργήσει μια σκούρα σκιά, αν τα ούλα σας υποχωρήσουν. Το μέταλλο ίσως επίσης να επηρεάσει και τον χρωματισμό της πορσελάνης της στεφάνης.
  • Μεταλλοκεραμική στεφάνη με σύνδεση πορσελάνης: Αυτός ο τύπος ίσως είναι περισσότερο ακριβός αλλά ο σχεδιασμός του καλύπτει καλύτερα το μέταλλο, και έτσι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να εμφανιστεί τελικά το μέταλλο.
  • Ολοκεραμική ή στεφάνη πορσελάνης: Αυτός ο τύπος είναι αισθητικά ανώτερος, καθώς αντανακλά καλύτερα το φως, με αποτέλεσμα τα δόντια να δείχνουν πιο φυσικά και δεν υπάρχει μέταλλο το οποίο μπορεί να εμφανιστεί. Δεν είναι όμως το ίδιο ανθεκτικός όπως οι άλλοι δύο και έτσι είναι πιο επιρρεπής σε μικρά κατάγματα. Επίσης είναι ο ακριβότερος. Αλλά στην τελική, ποιος θα ήθελε να πάρει το ρίσκο της εμφάνισης ενός μέταλλου στο στόμα του;

Η διαδικασία

Αρχικά, το δόντι σας ή τα δόντια σας τροχίζονται ελαφρά κατά 1,5 χιλιοστά. Έπειτα  ο οδοντίατρος σας θα πάρει αποτύπωμα του δοντιού, από το οποίο κατασκευάζεται ένα εκμαγείο των δοντιών από σκληρή γύψο. Ο τεχνίτης κατόπιν κατασκευάζει τη στεφάνη από το εκμαγείο αυτό. όπως και με τις όψεις πορσελάνης, θα πρέπει να παρατηρήσετε την προσωρινή εκδοχή του προσωρινού σας δοντιού ή δοντιών. Όταν εγκριθεί η τελική μορφή των μεταβατικών αποκαταστάσεων από τον οδοντίατρο και τον ασθενή, τα κυρία στοιχεία του αντιγράφονται πάνω στις τελικές στεφάνες.

Για να γίνει συγκράτηση της στεφάνης χρειάζεται να μειωθεί η διάμετρος του κάθε δοντιού. Έπειτα η στεφάνη τοποθετείται προσωρινά και ελέγχεται η εφαρμογή της με τα ούλα έτσι ώστε να μην υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα τους. Ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες  για να βεβαιωθεί για την απολυτή εφαρμογή της στεφάνης καθώς και να ελέγξει την οδοντική σύγκλιση. Τέλος, γίνεται η συγκόλλησή της  με ρητινώδη οδοντιατρική κονία.

Οι στεφάνες είναι ενδεδειγμένη μέθοδος για σας αν:

Το δόντι ή τα δόντια σας χρειάζονται ολική αντικατάσταση.

Πλεονεκτήματα των στεφανών:

  • Μπορεί να γίνει λεύκανση των δοντιών σε οποιαδήποτε απόχρωση. Πολύ δύσκολες χρωστικές μπορούν να καλυφθούν.
  • Το μέγεθος ή η θέση του δοντιού μπορούν να μεταμορφωθούν δίνοντας μια πολύ καλύτερη όψη.

Μειονεκτήματα των στεφανών:

  • Κάθε φορά που ένα δόντι υφίσταται προετοιμασία για να υποδεχθεί μια στεφάνη, υπάρχει η πιθανότητα της νέκρωσής του, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στο νεύρο του και χρήζει απονεύρωσης.

Διάρκεια ζωής: Οι θήκες έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από όλες τις θεραπείες αποκατάστασης. Μπορούν να διαρκέσουν δεκαπέντε χρόνια ή και περισσότερο .