ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

Οι όψεις ρητίνης είναι μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός εύπλαστου υλικού ρητίνης επάνω σε ένα δόντι. Η τεχνική των όψεων συνθετικής ρητίνης χρησιμοποιείτε για να γεμίσει και να επιμηκύνει περιοχές του δοντιού μέχρι ένα σημείο. (Πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν όψεις πορσελάνης ή στεφάνες, οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές.) Εκτός της χρήσης της ως υλικό εμφράξεων, η ρητίνη στην αισθητική οδοντιατρική χρησιμοποιείτε κυρίως για να βοηθήσει στον ανασχηματισμό των δοντιών, στο γέμισμα μικρών κενών και για να δώσει στα δόντια ένα καλύτερο χρωματισμό. Η τεχνική των όψεων ρητίνης εξασκείται για πάνω από είκοσι χρόνια.

Η διαδικασία

Αρχικά, οι επιφάνειες των δοντιών σας χαράσσονται με φωσφορικό οξύ έτσι ώστε να δημιουργηθεί δυνατή πρόσφυση με τη ρητίνη. Έπειτα εφαρμόζεται το υλικό αποκατάστασης, του οποίου η  σύνθεση είναι εύκαμπτη και μαλακή, διευκολύνοντας έτσι την τοποθέτησή του με το ειδικό βουρτσάκι. Έπειτα, πολυμερίζεται με μια λάμπα πολυμερισμού  με φως υψηλής έντασης.

Μετά την σκλήρυνση του, το δόντι σμιλεύεται και  διαμορφώνεται το περίγραμμά του δίνοντάς του τη ιδανική μορφή. Τέλος, γυαλίζεται για να δοθεί στιλπνότητα στο δόντι. Εάν τα δόντια έχουν σκουρόχρωμες χρωστικές, ένα αδιαφανές υπόλευκο στρώμα εφαρμόζεται και προστίθεται ένα ανθεκτικό επίστρωμα ρητίνης για να τις καλύψει τελείως.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν μεγάλες περιοχές χρήζουν όψεις ρητίνης, το μέγεθος του δοντιού πρέπει να τροχιστεί ελαφρά για να δημιουργηθεί χώρος για το υλικό που πρόκειται να τοποθετηθεί πάνω από το δόντι. Δε χρειάζεται να μειωθεί το μέγεθος του δοντιού, όταν μόνο ένα μικρό κομμάτι πρόκειται να προστεθεί ή όταν ένα διάστημα χρειάζεται να κλείσει.

Οι όψεις ρητίνης είναι ενδεδειγμένη μέθοδος για σας αν:

  • Θέλετε να κλείσετε μικρά διαστήματα και να βελτιώσετε ελαφρές κλίσεις (δόντια τα οποία κλίνουν  προς τα πίσω ή προς τα εμπρός).
  • Θέλετε να κάνετε τα δόντια σας λίγο πιο μακριά ή πλατιά.
  • Ο χρωματισμός των δοντιών σας είναι τέτοιος, ώστε οι διαδικασίες λεύκανσης (είτε στο ιατρείο είτε κατ’ οίκον) δεν είναι επαρκείς για ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Δεν είναι καπνιστής και φανατικός οπαδός του καφέ, εφόσον οι όψεις ρητίνης είναι αρκετά επιρρεπείς στις χρωστικές.

Πλεονεκτήματα των όψεων ρητίνης

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνική των όψεων ρητίνης έχει γίνει μια σχετικά γρήγορη διαδικασία, και εφόσον προϋποθέτει μόνο κλείσιμο κενών και επιδιόρθωση μικρών καταγμάτων ή άλλων μικρών ατελειών, μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια επίσκεψη. Κάλυψη της μπροστινής (παρειακής) επιφάνειας των δοντιών με όψεις ρητίνης γίνεται σπάνια, εφόσον οι όψεις πορσελάνης έχουν έρθει στο προσκήνιο (των οποίων η ανθεκτικότητα ενδείκνυται για ολική αποκατάσταση δοντιού, ενώ οι όψεις ρητίνης χρησιμοποιούνται περισσότερο για γέμισμα κενών.)

Μειονεκτήματα των όψεων ρητίνης

Εξετάζοντας την επιφάνεια των όψεων ρητίνης στο μικροσκόπιο, διαπιστώνουμε ότι μοιάζει με την επιφάνεια του φεγγαριού, είναι δηλαδή γεμάτη πόρους. Οι όψεις ρητίνης μπορούν να απορροφήσουν πολλά είδη χρωστικών, από κραγιόν μέχρι σάλτσα σόγιας, και κάποιες τροφές  όπως το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ξεφλούδισμα και αποχρωματισμό, αν τα καταναλώνετε συχνά και δεν προτίθεστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωσή τους.

Διάρκεια ζωής: Με κατάλληλη φροντίδα και καλή συντήρηση, οι όψεις ρητίνης μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και οκτώ χρόνια.