Άμεση έμφραξη σύνθετης ρητίνης

Άμεση έμφραξη σύνθετης ρητίνης τοποθετείται άμεσα στο δόντι (ή δόντια) όταν η τερηδόνα έχει αφαιρεθεί προσεκτικά. Μια έμφραξη είναι η μικρότερη αποκατάσταση και μπορεί να τοποθετηθεί είτε αμάλγαμα είτε συνθέτη ρητίνη. Η άμεση έμφραξη σύνθετης ρητίνης είναι επίσης λιγότερο ακριβή από έμμεσες μεθόδους αποκατάστασης.

Σύνθετη ρητίνη

Η σύνθετη ρητίνη είναι η πιο απλή μέθοδος αποκατάστασης. Γίνεται από το υλικό ρητίνης bis-gma, το οποίο αποτελείται από ψήγματα γυαλιού σε βάση ρητίνης. Η σύνθετη ρητίνη σμιλεύεται είτε μέσα στην οδοντική κοιλότητα είτε πάνω στο δόντι. Έπειτα πολυμερίζεται με μια λάμπα πολυμερισμού και του δίνεται το κατάλληλο σχήμα. Η διαδικασία είναι επίσης γνωστή και ως bonding (όψεις ρητίνης) ή αποκατάσταση ρητίνης. Όταν η τερηδόνα είναι μικρής έκτασης τότε η επιλογή της σύνθετης ρητίνης είναι εξαιρετική.

Τα πλεονεκτήματα της σύνθετης ρητίνης

  • Εφόσον τοποθετείται μέσα στο δόντι, δεν υφίσταται υπέρμετρες δυνάμεις.
  • Το χρώμα της αναμειγνύεται με το χρώμα των υπολοίπων δοντιών. Αλλά να έχετε υπόψη σας, ότι το πόσο καλό θα είναι το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο οδοντίατρός σας και πόσο καλή δουλειά έχει κάνει.
  • Είναι πιο φιλική προς τους μαλακούς ιστούς από τα αμαλγάματα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη εμφράξεων, γίνεται χημική συγκόλληση της σύνθετης ρητίνης στη δομή του δοντιού, δίνοντάς του περισσότερη υποστήριξη.
  • Δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί μεγάλο ποσοστό της δομής του δοντιού.

Τα μειονεκτήματα της σύνθετης ρητίνης

  • Δεν διαρκούν όσο οι υπόλοιπες επιλογές (συνήθως πέντε με δέκα χρόνια), και δεν είναι το ίδιο ανθεκτικές στο μάσημα όσο άλλες επιλογές. Παρόλα αυτά, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει και βελτιώνεται, οι σύνθετες ρητίνες γίνονται ολοένα καλύτερες και πιο ανθεκτικές.
  • Ανάλογα με τη θέση τους, τα υλικά της σύνθετης ρητίνης μπορεί να φθαρούν.
  • Το κόστος τους μπορεί να είναι ίσως και διπλάσιο από το αμάλγαμα.