ΑΜΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Η άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα εμφύτευμα τοποθετείται αμέσως μετά την εξαγωγή ενός καταδικασμένου δοντιού μέσα στο φατνίο του.

Η διαδικασία αυτή γίνεται όλο και πιο προσφιλής μεταξύ των συναδέλφων με θετική ανταπόκριση και από την μεριά των ασθενών μιας και μειώνονται έτσι οι χειρουργικές επεμβάσεις από δύο σε μια, ενώ ταυτόχρονα μικραίνει και ο χρόνος της αποκατάστασης.

Τα οφέλη για τον ασθενή πολλαπλασιάζονται στην περίπτωση που συνδυαστεί η άμεση τοποθέτηση με την άμεση προσθετική αποκατάσταση του εμφυτεύματος, μέσω της κατασκευής μια προσωρινής στεφάνης που θα στηρίζεται στο οδοντικό εμφύτευμα.

Για την θετική έκβαση της διαδικασίας και ενός μόνιμου θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να παίρνονται σοβαρά υπόψη οι παρακάτω προυποθέσεις:

  • επαρκής όγκος φατνιακών τοιχωμάτων μετά την εξαγωγή του δοντιού
  • απώλεια εκτεταμένων περιακρορριζικών αλλοιώσεων
  • επαρκής ποσότητα οστού μεταξύ φατνίου και διαφόρων ανατομικών στοιχείων
  • εμπειρία επεμβαίνοντος


Η διαδικασία έχει ως εξής:

Αφού αναισθητοποιηθεί η περιοχή γύρω από το δόντι, ακολουθείται όσο γίνεται λιγότερο τραυματικά η εξαγωγή του δοντιού και καθαρίζονται σχολαστικά τα τοιχώματα του φατνίου.

Στην συνέχεια παρασκευάζεται ένα φρεάτιο στον πυθμένα του φατνίου όπου θα αγκιστρωθεί το εμφύτευμα.

Τοποθετείται το εμφύτευμα στην τελική του θέση και όπου υπάρχει κενό μεταξύ οστικών τοιχωμάτων και επιφάνειας του εμφυτεύματος πακτώνεται οστικό μόσχευμα.