ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Οι όψεις πορσελάνης είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στον τομέα της οδοντιατρικής μετά την ορθοδοντική. Πρόκειται για ένα λεπτό στρώμα πορσελάνης, το οποίο σχεδιάζεται και κατασκευάζεται από εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους τεχνίτες, έτσι ώστε να εφαρμόζει στο μπροστινό μέρος και στις άκρες του δοντιού. Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να μεταμορφώσουν ακόμα και τα πιο δύσμορφα δόντια. Η δομή των επιφανειών τους είναι τόσο συμπυκνωμένη ώστε δεν υπάρχει καθόλου πορώδες, κάνοντάς τες αδιαπέραστες σε χρωστικές και πλάκα. Παρόλο που είναι αρκετά εύθραυστες όσο είναι στα χέρια του οδοντιάτρου σας, με το που συγκολληθούν στο δόντι, γίνονται ιδιαίτερα στέρεες. Οι όψεις αποτελούν εκείνη την επιλογή όταν υπάρχει ανάγκη αύξησης του δοντιού καθώς και ολικής κάλυψης του δοντιού.

Η διαδικασία

Αρχικά, μαζί με τον οδοντίατρό σας αποφασίζετε σε ποια δόντια χρειάζεται να τοποθετηθούν όψεις. Έπειτα, οι επιφάνειες των επιλεγμένων δοντιών τροχίζονται κατά ένα χιλιοστό έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τις όψεις.

Χρειάζεται περίπου μία με δύο εβδομάδες για την κατασκευή των όψεων πορσελάνης, και έτσι εκείνη την περίοδο τοποθετούνται προσωρινές όψεις, οι οποίες ονομάζονται  μεταβατικές αποκαταστάσεις, και πρόκειται για ένα αντίγραφο του μελλοντικού σας χαμόγελου. Όσο ο τεχνίτης κατασκευάζει το καινούριο μόνιμο χαμόγελό σας, καλό θα ήταν να παρατηρήσετε την προσωρινή εκδοχή του, το χρώμα των δοντιών, το μήκος τους, το σχήμα τους και να βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει και ότι νιώθετε άνετα με αυτό που βλέπετε.

Έπειτα από κάποιες ημέρες, θα επιστρέψετε στο ιατρείο όπου ο αισθητικός οδοντίατρός σας θα σας κάνει τις ακόλουθες ερωτήσεις: «Σας αρέσει ο χρωματισμός των δοντιών σας; Σας φαίνεται πολύ ανοιχτός; Πολύ σκούρος;», «Πώς σας φαίνεται το μήκος των δοντιών σας;» Και ούτω καθεξής. Αν η απάντησή σας σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να εκφράσετε τις ενστάσεις σας. Ο οδοντίατρός σας θα λάβει υπόψη του τους προβληματισμούς σας, τους οποίους και θα συζητήσει με τον τεχνίτη. Όταν εγκριθεί η τελική μορφή, ο οδοντίατρός σας θα πάρει αποτυπώματα των όψεων και έπειτα θα καταχωρηθούν στο αρχείο του ασθενούς στο εργαστήριο, έτσι ώστε οι απαραίτητες πληροφορίες να μεταφερθούν και να χρησιμοποιηθούν στην τελική εργασία.

Την επομένη εβδομάδα γίνεται η εφαρμογή των τελικών όψεων πορσελάνης. Ρητινώδης οδοντιατρική κονία χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση της πορσελάνης στην επιφάνεια των τροχισμένων δοντιών. Στο τελικό στάδιο, η πορσελάνη πολυμερίζεται με μια λάμπα πολυμερισμού με φως υψηλής έντασης, το οποίο συμβάλλει στην σκλήρυνση της πορσελάνης (μέσα σε περίπου εξήντα δευτερόλεπτα). Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο με τρεις ώρες.

Οι όψεις πορσελάνης είναι ενδεδειγμένη μέθοδος για σας αν:

 • Αλλάζετε τη θέση των δοντιών σας ή το μέγεθός τους.
 • Δεν είστε ευχαριστημένοι με το μέγεθος των δοντιών σας, τη θέση τους ή το σκούρο χρωματισμό τους.
 • Τα δόντια σας είναι εμφανώς μικρά ή λεπτά και αισθητά σκουρόχρωμα.

Πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης:

 • Είναι ιδιαιτέρως πιο ανθεκτικές στις χρωστικές από τις όψεις ρητίνης. Στην πραγματικότητα, οι όψεις πορσελάνης επηρεάζονται λιγότερο από τις χρωστικές ακόμα και από τη φυσική αδαμαντίνη.
 • Είναι ιδιαιτέρως πιο ανθεκτικές στα μικρά κατάγματα από τις όψεις ρητίνης.
 • Τα ούλα δέχονται καλύτερα την πορσελάνη, γιατί η επιφάνειά της είναι λεία και έτσι δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα στα ούλα.
 • Οι όψεις πορσελάνης είναι αρκετά πιο στέρεες από τα φυσικά δόντια.

Μειονεκτήματα των όψεων πορσελάνης:

 • Χρειάζεται να αφιερώσετε αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.
 • Οι όψεις πορσελάνης είναι δύσκολο να επισκευαστούν.
 • Οι όψεις πορσελάνης μπορεί να είναι αρκετά ακριβές.
 • Οι όψεις πορσελάνης αλλάζουν το σχήμα των δοντιών κατά τρόπο μη αναστρέψιμο.

Διάρκεια ζωής: Με κατάλληλη φροντίδα, οι όψεις πορσελάνης μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής από δώδεκα έως και είκοσι χρόνια.