Τα ούλα που νοσούν είναι εύκολο να εντοπιστούν,  εφόσον είναι ερυθρά και με φλεγμονή. Αν τα ούλα σας είναι ερυθρά γύρω από την περιοχή του δοντιού και στα σημεία που τα δόντια ακουμπούν στα ούλα – αν νιώθετε κάποια ευαισθησία στη περιοχή εκείνη όταν την ακουμπάτε, ή αν αιμορραγεί κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος – τότε πολύ πιθανό να πάσχετε από κάποιας βαρύτητας ουλίτιδα. 

Σχηματίζεται ως εξής: Η αιμορραγία και η ευαισθησία στα ούλα είναι συνήθως σημάδια ότι πλάκα είναι κρυμμένη σε εκείνη την περιοχή, πιθανώς στους θύλακες των ούλων, στη σχισμή μεταξύ δοντιού και ούλου.  Ένας θύλακας είναι μια σχισμή, η οποία έχει βαθύνει αρκετά, και όσο βαθύτερο είναι το κενό, τόσο δυσκολότερο είναι τόσο για εσάς όσο και για τον οδοντίατρό σας να το φτάσει. Άρα, εφόσον ο καθαρισμός είναι αδύνατος, η πλάκα μπορεί να συσσωρευτεί χωρίς ενόχληση και η οδοντόβουρτσα, το οδοντικό νήμα ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο στο σπίτι δε μπορεί να την απομακρύνει.  Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα η πλάκα σκληραίνει και τότε πρέπει να αφαιρεθεί.

Αυτό το είδος πλάκας είναι διαφορετικό από εκείνο που αποσυνθέτει τα ανόργανα υλικά ενός δοντιού. Αυτό το είδος πλάκας σχηματίζεται από τα αναερόβια βακτήρια του στόματος, τα οποία όταν συσσωρεύονται γύρω από την περιοχή των ούλων στην επιφάνεια της ρίζας, δημιουργούν μια φλεγμονή στο σημείο, η οποία μοιάζει με σκλήθρα η οποία έχει σφηνωθεί κάτω από την επιδερμίδα. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα φλεγμονώδους απόκρισης. Αν δεν αντιμετωπίσετε αυτή την φλεγμονή, σύντομα η ουλίτιδα θα προχωρήσει και θα έχετε να αντιμετωπίσετε κάτι πολύ χειρότερο που σχετίζεται με περιοδοντική νόσο καθώς και απώλεια οστού.