Μια γέφυρα είναι βασικά ένα είδος αποκατάστασης στην οποία χρησιμοποιείται ένα ψεύτικο δόντι. Στην οδοντιατρική διάλεκτο ονομάζεται ακίνητη προσθετική αποκατάσταση που αποκαθιστά ένα ελλείπων δόντι. Εισάγεται στην περιοχή όπου δεν υπάρχει δόντι και με μικρά άγκιστρα σταθεροποιείται στα διπλανά δόντια, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση γέφυρας από όπου πήρε και το όνομά της.

Η διαδικασία

Μια γέφυρα γίνεται κατά παραγγελία για να γεμίσει το κενό με ένα ψεύτικο δόντι, το οποίο έπειτα συνδέεται με τη γέφυρα στα δυο διπλανά δόντια του κενού.

Κατόπιν, τα δόντια παρασκευάζονται ώστε να δημιουργηθεί χώρος αντίστοιχος με το πάχος της στεφάνης. Ο οδοντίατρος παίρνει ένα αποτύπωμα, το οποίο εξυπηρετεί ως εκμαγείο από το οποίο η γέφυρα, το ψεύτικο δόντι και οι στεφάνες θα κατασκευαστούν από τον τεχνίτη. Μια προσωρινή γέφυρα τοποθετείται στην περιοχή για να προστατευθούν τα δόντια και τα ούλα, καθώς η μόνιμη γέφυρα κατασκευάζεται.

Οι γέφυρες είναι ενδεδειγμένη μέθοδος για σας αν:

Θέλετε τον ευκολότερο τρόπο για να γεμίσει το κενό ενός δοντιού που έχετε χάσει. Όταν έχετε χάσει ένα δόντι, από τις τρεις μεθόδους αποκατάστασης (εμφύτευμα, κινητή προσθετική αποκατάσταση ή ακίνητη προσθετική αποκατάσταση), η ακίνητη προσθετική αποκατάσταση είναι η πιο εφικτή επιλογή θεραπείας. Παρόλα αυτά, αν επιλέξετε μια γέφυρα σε αυτή την περίπτωση, θα είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν θήκες στα διπλανά δόντια. Αυτή η τριάδα ονομάζεται τριών κομματιών γέφυρα.

Πλεονεκτήματα των γεφυρών: Μια γέφυρα μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής αν η διαδικασία γίνει σωστά.

Μειονεκτήματα των γεφυρών: Επειδή πρέπει να τοποθετηθούν στεφάνες στα διπλανά δόντια, η διαδικασία μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκη.

Διάρκεια ζωής: Μπορεί να έχει διάρκεια ζωής για πάνω από εικοσιπέντε χρόνια, αναλόγως με το πόσο σωστά έχει γίνει και τη φροντίδα του ασθενούς μετέπειτα.